Dehydroepiandrosterón /DHEA/

DHEA je slabý steroidný hormón, ktorý sa primárne syntetizuje z cholesterolu pomocou kôry nadobličiek.

Obchodníci s týmto hormónom ho označujú za ochrancu pred rakovinou, ochoreniami srdca a cukrovky, ktorý zároveň posilňuje imunitný systém, uchováva mladosť, podporuje naberanie svalovej hmoty a stratu tuku. 

Hladina DHEA začne klesať po tridsiatom roku života, do veku 75 rokov klesne jej úroveň v plazme na 20 % z hodnoty, akú mávajú mladí dospelí jedinci. Prišlo sa k záverom, že doplnenie DHEA otupuje negatívny vplyv veku takým spôsobom, že sa zvyšuje jeho koncentrácia v plazme na hodnotu, akú máva dospelý mladý človek. Veľa ľudí užíva tento „prírodný“ hormón, lebo je dokázateľne prospešný – typicky bez toho, aby uvažovali nad jeho škodlivosťou /tak ako v prípade HGH/.

Framaceutické spoločnosti syntetizujú DHEA z chemických látok, ktoré extrahujú zo smldníka močiarného. Odporúčané dávkovanie je v rozmedzí od 10 mg do 2000 mg. Menej je už známy jeho vplyv na zdravé starnutie a potenciál výskytu vedľajších účinkov. 

Existuje obava z dlhodobého nekontrolovaného užívania DHEA v množstve viac ako 50 mg, čo môže mať vplyv na telesné funkcie a celkové zdravie človeka.

DHEA sa mení na androgény ako je testosterón a spôsobuje u žien rast ochlpenia na tvári a narúša im menštruačný cyklus. Tak ako exogénne anabolické steroidy, aj DHEA znižuje HDL cholesterol a tým zvyšuje riziko ochorenia srdca. Lekári sa obávajú, že zvyšovanie DHEA v plazme môže podporiť rast inak spiacich nádorov prostaty alebo zapríčiniť benigné zväčšenie prostaty.